Het fascinerende levensverhaal van Koningin Máxima

Vanaf het moment dat Máxima Zorreguieta aan de zijde van de Nederlandse kroonprins verschijnt, staat ze in de schijnwerpers. De geschiedenis leert: wie trouwt met een vorst, wacht geen gemakkelijk leven. Wat maakt dat deze Argentijnse floreert aan een oud Europees hof?

Koningin Máxima werd vijftig jaar geleden geboren in een land in verval. Argentinië was zijn grootse toekomst misgelopen en vluchtte in nostalgie. De Argentijnse tragedie dringt de familie binnen wanneer haar vader toetreedt tot de militaire regering. Wat in Máxima’s jeugd vanzelfsprekend was, zal diepe sporen trekken in haar latere leven.

In Máxima Zorreguieta. Moederland, het eerste boek van een biografisch portret in twee delen, laat Marcia Luyten zien hoe Koningin Máxima is gevormd door haar geboorteland. Door de grote geschiedenis van een land dat droomde van glorie, en door de kleinere geschiedenis van een familieband, hoge verwachtingen en onvoorwaardelijke vriendschap. Máxima waagt de oversteek van Buenos Aires naar Wall Street en de jetset van Manhattan, maar pas nadat een persoonlijke strijd is geleverd.

Maximá Zorreguieta. Moederland neemt de schrijver je mee naar de jeugd van Maximá. Zo leer je vooral veel over de geschiedenis van Argentinië, het land waar Maximá opgroeide. Ook wordt duidelijk weergegeven wat de rol van haar vader en het gezin was in die tijd. Je leest over vriendschappen en familiebanden en de hoge verwachtingen die aan haar worden gesteld. Zo kom je te weten hoe haar jeugd haar heeft gemaakt tot de vrouw die ze later zal worden. Wanneer Maximá op een leeftijd komt dat ze zelf wil beslissen over haar leven besluit ze naar Amerika te gaan, maar dit gaat niet zonder slag of stoot. Dat maximá een vrouw is die weet wat ze wil en waarvoor ze staat wordt al snel duidelijk.

Dit boek is het eerste deel van een tweeluik. Dit eerste deel, Moederland, vertelt over haar jeugd, de opgroeiende Maximá, haar groei naar de volwassenheid en alles wat daaromheen gebeurde. In het tweede deel, genaamd Vaderland, al de Maximá worden opgetekend zoals wij haar kennen. Als partner van onze kroonprins, koningin en moeder van de drie prinsessen.

Maximá Zorreguieta. Moederland leest op zich best goed weg, alleen is het hier en daar wat langdradig. Ook vind ik het jammer dat je het tweede deel moet leen om de biografie compleet te hebben. Ik denk persoonlijk dat wanneer beide verhalen in één boek ouden zitten het boek een mooier naslagwerk zou zijn. Hoe dan ook, dit eerste deel geeft al een mooi kijkje in het jeugdige leven van onze koningin, het wachten is op deel twee waarin we de rest van haar leven kunnen belezen.

Uitgeverij: De Bezige Bij
ISBN: 9789403194806
352 pagina’s
Prijs: € 26,99

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.