recensie-park-1943-rotterdam-dick-scholtenKort na haar verhuizing naar de wijk Bospolder-Tussendijken in Rotterdam, wordt Britte tijdens de begrafenis een heel nieuw beeld voorgespiegeld van haar overleden grootmoeder. Wat is haar oma overkomen? Waarom krijgt ze geen antwoord op haar vragen? Door de brokjes informatie te combineren, ontwaart Britte de contouren van een dramatisch leven en leert zij de historie van haar nieuwe woonomgeving kennen. Dertien vreselijke minuten op een stormachtige woensdag in 1943 verbindt haar leven met dat van een Amerikaanse crimineel. Is zij tegen hem opgewassen?

Het debuut van Dick Scholten is naast het spannende verhaal van een ongehuwde moeder die door het lot verstrikt raakt in de schimmige onderwereld, een adembenemende reis langs de bezettingsjaren, Hell’s Angels, de Amsterdamse jaren vijftig, Provo en de feministische beweging van de jaren zeventig.

In Park 1943 Rotterdam verhuist Britte naar de wijk Bospolder/Tussendijken in Rotterdam. Maar dan komt haar oma te overlijden. Tijdens de begrafenis krijgt Britte opeens een heel ander beeld van haar oma. Naast het verdriet komen er ook tal van vragen bij Britte naar boven over het verleden van haar oma en ook over haar moeder. Britte besluit op zoek te gaan naar antwoorden, maar had nooit kunnen vermoeden waarin zij terecht zou komen. Het verleden brengt Britte terug naar het vergeten bombardement op Rotterdam in 1943, de mislukte aanslag van de Amerikaanse luchtmacht op de Rotterdamse wijk. Britte ontdekt verschrikkelijke dingen die toen zijn gebeurd, maar eigenlijk nooit echt naar buiten gekomen zijn. Naast haar zoektocht naar de antwoorden op haar vele vragen leidt Britte een pittig leven als alleenstaande moeder. Dan komt Britte ook nog in contact met een Amerikaanse crimineel die meer met haar en het verleden te maken heeft dan ze zou kunnen bedenken. De zoektocht krijgt een verrassende wending, zal Britte alles uit het verleden van haar oma boven water weten te krijgen?

Park 1943 Rotterdam is een roman, maar leest soms als een spannende thriller. De manier waarop de auteur het verhaal neer heeft gezet zorgt ervoor dat je tot de laatste bladzijdes geboeid blijft lezen. In het verhaal wordt je heen en weer geslingerd tussen het heden en verleden. Door de goede uitwerking van de personen in het verhaal krijg je een helder beeld van wat er is gebeurd in die tijd. Door de vlotte schrijfstijl en toegankelijke tekst wordt je het verhaal ingezogen en leest dit boek als een trein. De auteur is er glansrijk in geslaagd om het heden en verleden met elkaar te verweven tot een spannend verhaal, inclusief bijzondere feiten die niet eerder bekend waren. Een echte must read voor liefhebbers van boeken over verborgen feiten van de Tweede Wereldoorlog en de nasleep daarvan.

Uitgeverij: Qualiber
ISBN: 9789492270061
271 pagina’s
Prijs: € 19,95

[bol_product_links block_id=”bol_5a45438eea2f8_selected-products” products=”9200000086862041″ name=”Park 1943 Rotterdam – Dick Scholten” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.