‘Het gebeurde altijd bij volle maan, meestal net voor het slapengaan.
Elke avond zo rond de klok van acht uur, klom er uit Fieps kast een wel heel gek figuur.
Hij werd het kusjesbeest genoemd, en als-ie je lief vond, werd je overal gezoend.’

Wees gewaarschuwd, want het kusjesbeest is niet de énige grappige griezel in dit versjesboek! Kruip dus maar lekker weg op de bank om samen lekker te gruwelen van die kleine monsterbaby met vlijmscherpe tandjes, de liefdevolle mampier die graag op de buurman sabbelt, de billenbijter die gek is op jouw blote billetjes en de kakbouter die houdt van… nou ja, je raadt het al!

Pas op voor de billenbijter! bestaat uit 12 versjes van 2 pagina’s. Het boek heeft een klein lettertype en de versjes worden vergezeld door griezelige en hilarische illustraties van Stefan Yamá Cab. Ze zijn qua kleur somber en in schetsstijl gekleurd, wat perfect aansluit bij het griezelthema, gezien perfect ingekleurde regenboogprenten natuurlijk zouden misstaan.

Er zijn een aantal enge verhalen. Zo verslind het Eet-mij-nietje huisdieren, eet de petteretet pestkoppen op met zijn vlijmscherpe tanden, begint de jaloerse billenbijter van kontjes te eten en verslind de weerwolfman de presentatrice van het journaal.
Tevens zijn er ook een aantal grappige personages, zoals het kusjesbeest, de bijtgrage monsterbaby, de mampier en het hongerige poepiemonster. Ik vind het leukste versje Meester Mummie; dit is een versje waarbij de kinderen uit de klas Meester Mummie te slim af willen zijn door al het wc-papier te verstoppen, zodat de gemene leraar zichzelf niet opnieuw kan inwikkelen. Helaas heeft dit plannetje een ander resultaat dan groep 8 verwacht.

De kakbouter vind ik vooral een smerig versje; waarbij een kabouter steeds ‘s nachts in de slaapkamer van Joepie poept. Deze kabouter veegt na een half uur spetterpoepen zijn billen af met zijn rode muts. Als Joepies ouders telkens weer de vloer onder de poep zien zitten worden ze zo kwaad op hem dat arme Joepie een luier moet dragen als een baby.
Ook Snotterschimmelsmurriesoep is een vies verhaaltje, waarbij een meisje dat Koosje heet elke avond een gruwelijk gerecht moet eten, dat bereid word door haar vader (die haar haat).
Als ze dit niet eet, dan moet ze in haar blootje in de achtertuin slapen. Op zich vind ik dit verhaaltje, wat nogal behoorlijke kindermishandeling is, het minst leuke verhaaltje van het hele boek.

Het fragment op de achterflap klinkt zoetig en lief, maar de versjes zijn soms best behoorlijk spannend. De leeftijd die aangegeven staat achterop het boek is 4 jaar en ouder, maar omdat veel versjes zich afspelen in groep 8 en er ook kinderen, huisdieren en lichaamsdelen opgegeten worden, zijn zeker niet alle versjes geschikt voor deze leeftijd.

Qua prijs vind ik hem wel aan de dure kant. Desondanks is het wel een spannend boekje in Halloween-stijl dat zeker geschikt is voor kinderen die houden van enge versjes die ook een beetje grappig zijn. Of dit voor 4+ geschikt is daar twijfel ik aan, maar voor 6 jaar en ouder kan het zeker wel.

Over de auteur:
Lucas van de Meerendonk is een van de vaste verslaggevers en presentatoren van het NOS Jeugdjournaal: zijn droombaan. Pas op voor de billenbijter! is zijn debuut, waarin zijn liefde voor schrijven en griezelen samenkomt.

Uitgeverij: Moon
ISBN: 9789048861521
Pagina’s: 26
Prijs: €16,99

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.