Hummel is ervan overtuigd dat er een stoere ridder in hem schuilt. Daarom wil hij in de leer bij de gevaarlijkste schurk van het land: roofridder Rodrigo de Ruige.

Wat Hummel niet weet, is dat Rodrigo eigenlijk een bangerik is die zich het liefst schuilhoudt in zijn kasteel. Het laatste wat de ridder kan gebruiken is een nieuwsgierig jongetje dat met hem op avontuur wil.

Om van Hummel af te komen, daagt Rodrigo hem uit voor een dapperheidsproef. Had hij dat nou maar niet gedaan…

Hummel kent geen angst en besluit weg te lopen om op zoek te gaan naar de meest gevreesde man van het land; Rodrigo de Ruige. Hij wil zijn schildknaap worden en allerlei gevaarlijke en spannende avonturen met hem beleven. Rodrigo de Ruige, een woest uitziende man van bijna 2 meter lang, is vanbinnen echter helemaal niet zo stoer, maar juist een grote bangerik. Hij heeft alle geruchten zelf op de wereld gezet om zo iedereen angst aan te jagen, zodat ze hem met rust laten.

Rodrigo doet zijn best om Hummel weg te jagen, maar Hummel laat zich niet bang maken. Dan beseft Rodrigo dat Hummel ziek is geworden tijdens zijn zoektocht naar hem, en hij kan het niet over zijn hart verkrijgen om hem zo weg te sturen. Hij wil hem zodra hij beter is, alsnog wegjagen. In de tijd die Hummel nodig heeft om beter te worden, groeien ze dichter naar elkaar toe. Toch wil Rodrigo alsnog weer alleen zijn en bedenkt een list om hem weg te jagen. Hij belooft Hummel dat als hij de schildknaapproef voltooid, hij zijn schildknaap mag worden. Hiervoor moet hij een zo gevaarlijk mogelijke misdaad plegen. Rodrigo hoopt de jongen af te schrikken, maar Hummel vertrekt gelijk enthousiast. Als hij onderweg de troonopvolgster Filippa tegenkomt, is het voor hem dan ook niet meer dan logisch dat hij haar ontvoerd.
Wat Filippa en Hummel niet weten, is dat de gemene tovenaar Rabanus Rochus een boosaardig plan heeft om de koning en zijn troonopvolgster Filippa te doden, zodat hij de schat kan opeisen.

Ondertussen heeft de slimme papegaai Socrates uitgevogeld waar Hummel naartoe is gegaan en gaat samen met Hummels ouders verhaal halen bij Rodrigo. Als ze er eenmaal achter zijn gekomen wat Hummel aan het doen is, eisen ze dat Rodrigo meegaat om Hummel de waarheid te vertellen. Rodrigo wordt gedwongen zijn veilige kasteel te verlaten om te voorkomen dat Hummel iets gevaarlijks doet en daarvoor moet hij allerlei angsten overwinnen. Zij weten echter niets van Rabanus Rochus’ plan en zijn gemene draak Wak.

De cover van dit dikke boek valt gelijk op; Hummel loopt heerlijk ontspannen in zijn vrolijke pyjama richting de toren van de gevaarlijke Rodrigo. Het is een prachtig sprookje met alle ingrediënten die je verwacht in een sprookje; van slechte tovenaar tot mooie prinses, van kwaadaardige draak tot een dappere jongen. Voeg daar een pratende papegaai, een donkere enge toren en een grote dosis fantasie aan toe en je hebt een spannend sprookje. Ik vind het echt knap hoe Wieland Freund dit verhaal heeft weten te voltooien, want het is niet niks om andermans werk af te mogen maken. Een hele eer en tegelijk weegt het ook zwaar, omdat je jezelf de schrijfstijl van iemand anders eigen moet maken. Veel respect en lovende woorden voor Freund, want hij heeft dit geweldig gedaan.

Wat gelijk in het begin al opvalt is de uitgebreide inhoudsopgave waarin in één lange zin word samengevat wat er per hoofdstuk gebeurd. Erg leuk en uniek!
Het mooie van dit boek is juist het contrast; Hummel leert wat angst is en wordt verstandiger, terwijl Rodrigo juist over zijn angsten heen moet stappen en zo de nodige moed vergaart. Het heeft spannende, donkere scenes en die staan weer prachtig in balans met de vele mooie en lichte scenes. Hartverwarmend is de band tussen Rodrigo en Hummel, twee totaal verschillende mensen die toch heel veel van elkaar leren.

Rodrigo de Ruige en Hummel, zijn hulpje is een liefdevol verhaal vol humor en avontuur en geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Over de auteur:
Michael Ende (1929-1995) is een van de succesvolste auteurs van Duitsland. Zijn veelbekroonde bestseller Het oneindige verhaal verscheen in 40 talen. Hij begon aan Rodrigo de Ruige en Hummel, zijn hulpje vlak voor zijn dood in 1995, maar kon het niet meer afmaken. Ruim twintig jaar later heeft kinderboekenschrijver en Michael Ende-kenner Wieland Freund het prachtige verhaal voltooid.

Uitgeverij: De Fontein
ISBN: 9789026150678
Pagina’s: 205
Prijs: €17,99

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.