Kinderen vinden de overgang van de dag naar de nacht soms lastig.
Samen tot rust komen voor het slapengaan kan helpen om alle prikkels van een drukke dag te verwerken.
Met Slaapkoppie maken kinderen op een laagdrempelige manier kennis met meditatie. De ontspanningsoefeningen zorgen ervoor dat ze beter met stress kunnen omgaan en makkelijker in slaap vallen.
Vul samen een ballon met alle leuke en minder leuke dingen van de dag en laat hem wegzweven, oefen de leeuwenadem, stap in een achtbaan die je hoofd leeg roetsjt of doe de bodyscan.
Dankzij de aansprekende verhalen en prachtige illustraties zorgt Slaapkoppie niet alleen voor een ontspannen nachtrust, maar ook voor veel fijne momenten voor het slapengaan.
Kies een verhaaltje uit en sluit samen de dag af!

De meditaties in Slaapkoppie zijn ontwikkeld om je kind de prikkels van de dag te laten verwerken, te helpen met stress om te gaan, hun angsten los te laten en makkelijk in slaap te komen.
Als je de tijd neemt voor de verhalen, op de juiste momenten pauzes neemt en rustig praat met de juiste intonaties, dan werken ze heel ontspannend. Het werkt simpel, je kiest één van de negentien meditaties en sluit samen met je (klein)kind de dag af op een ontspannen en positieve manier.

Wat een geweldige meditaties, al denk ik wel dat sommige voor oudere kinderen geschikter zijn, gezien sommige meditaties wat moeilijker zijn om te begrijpen (zoals de bodyscan). De werkwijze is over het algemeen bij elke meditatie hetzelfde; je spreekt je kind zachtjes en bemoedigend toe, terwijl je hem eerst bewust laat worden van zijn lichaam, dit doe je door de nadruk te leggen op de ademhaling of je kind bepaalde spiergroepen aan te laten spannen. Vervolgens neem je je kind mee aan de hand van een klein verhaaltje en laat je de rest over aan zijn fantasie, die je alsnog wel een beetje begeleid zodat je uiteindelijk samen uitkomt bij het punt waar jullie willen komen; ontspanning.
Hier zijn de meeste meditaties een grote hit en onze favorieten zijn de ‘De unicorn’, ‘Andersomdag’, ‘Het eiland’ en ‘Onderwaterwereld’.
De meditaties zijn over het algemeen eenvoudig te volgen. Er zit ook geen vaste volgorde in; je kiest gewoon iets wat op dat moment bij je kind past.

Meike Lieve Bos heeft bij elke meditatie een bijpassende illustratie gemaakt, waarbij de meditatie zich afspeelt bovenop het hoofd van het kind. Sommige zijn prachtige en betoverend, anderen weer een beetje spannend, zoals ‘Monsters in de bus’. Maar omdat het meditaties betreft en je die meestal met je ogen dicht doet, zijn die illustraties meer om een keer samen over te praten.
Het mooie van de meditaties en visualisaties is dat je constant benadrukt hoe goed je kind het doet en hem complimentjes geeft. Normaliter zou ik daar niet aan denken, omdat ik verwacht dat het ze volledig afleid van de meditatie, maar dat is dus niet zo. Het werkt vooral goed bij kindjes met faalangst, omdat ze niet alles kunnen wat van ze gevraagd word (zoals de o zo lastige buikademhaling) en ze dan verdrietig kunnen worden, omdat het hen niet lukt. Door constant maar te herhalen dat ze het goed doen hou je rekening met de faalangst van sommige kinderen en weet je de sfeer positief en ontspannend te houden.

Wij sluiten de dag na het lezen en liedjes zingen altijd af met een meditatie uit Slaapkoppie. Soms kiest hij één van zijn favorieten uit en de andere keer kijk ik bij de inhoudsopgave welke meditatie het beste past bij hem op dat moment. En hij slaapt niet alleen sneller in, maar ook zijn nachtmerries zijn verminderd. 

Over de auteur:
Marieke van Ginneken werkt als ambulant gezinsbehandelaar in de jeugdpsychiatrie én is moeder van twee kinderen. Zowel thuis als op haar werk merkte ze dat slaapproblemen vaak een grote rol spelen in een gezin en ontdekte ze dat kinderen veel beter slapen, als ze leren de dag los te laten.

Uitgeverij: Spectrum Lifestyle
ISBN: 9789000370030
Pagina’s: 64
Prijs: €15,99

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.