Iiieee! Een spin!!!
Dat heb je vast wel eens iemand horen gillen, of niet soms?
Spinnen vind je namelijk overal en in alle soorten en maten.

Maar wat doe je als er zo’n veelpoot opduikt terwijl je niet op een nieuwe huisgenoot zit te wachten?
Is je spinnen-wegtovermachine toevallig net stuk?
Niks aan de hand!

In dit boek vind je niet alleen een heleboel spannende en grappige spinnenweetjes, maar ook de allerbeste spinnen(angst)verdwijntrucs!

Spinnen wonen niet alleen buiten en in de auto, ze zijn overal. Als je spinnen eng vind dan heb je dus een groot probleem. Er zijn heel veel verschillende spinnen, van spinnen met superlange poten tot spinnen met wel acht ogen. Het enige wat ze wel allemaal met elkaar gemeen hebben, zijn acht poten. Spinnen hebben een aantal bijzondere eigenschappen; ze zijn geduldig, creatief en ongelofelijk sportief. Daarnaast zijn ze niet zo eng als dat je in eerste instantie denkt; ze kunnen niet ver kijken en de meeste spinnen zijn erg klein. Wil je nog steeds je slaapkamer niet delen met spinnen, dan volgt er een spinnen(angst)verdwijntruc en stap-voor-stap instructies (aan de hand van schattige illustraties) voor het spinnenprobleem.
Tussen deze twee delen staat een verhaal van Pieter Spinnemans; over een eenzame en zielige spin die gered wordt, doordat hij naar buiten wordt gegooid door Jonas en zijn vader.

Mijn zoontje van 3 kan geen genoeg krijgen van dit boek, ook de zoekpagina’s vind hij erg leuk. Ik denk ook dat dit komt door de humor en luchtige manier waarop alles verteld word en omdat de lezer word aangesproken met ‘je’ en ‘jij’. Dit spreekt kleine kinderen al snel aan. Elke avond lezen we hem voor en laatst begon hij zelfs aan een leeftijdsgenootje stap voor stap uit te leggen wat zij moest doen toen ze een spin in huis vonden. Dit geeft aan hoe goed de stof – die speels en op een leuke manier wordt gebracht bij de lezer – blijft hangen.

Al vrij snel in het begin krijg je voorbeelden van alle plekken waar je spinnen kan vinden, dit is tevens een zoekplaat van 8 verschillende grappige prenten, verdeeld over 2 pagina’s. Wij vinden hem erg leuk, het is net een stripverhaal maar dan vol bange kinderen en verstopte spinnen.
Na alle weetjes en schattige tekeningen is de angst al snel weg bij kinderen, hun interesse is echter wel direct gewekt. Vervolgens krijgen ze een trucje aangeleerd die – mits je als ouder ook meedoet om ze te motiveren – hun angst voor spinnen flink kan verminderen.

Alleen de cover sprak mij al gelijk aan, het jongetje met zijn sproetjes, grote hoofd en blozende wangetjes en het lieve knipogende spinnetje nodigen je direct uit om het boek door te bladeren.
Ook Spinnen alarm! bevat – zoals we van De Vier Windstreken gewend zijn – wederom veel kleurrijke prenten met kleine details, van versierde pennenbakjes tot lampenkappen en van vrolijke kopjes tot de twee pagina grote en zeer gedetailleerde superdeluxe stofzuigende-vliegenmeppende-spinnen-wegtovermachine. Kinderen zoeken niet alleen naar de spinnen op de prenten, maar sommen ook van alles op dat hen opvalt.
Zo is de gigaspeciale, superdeluxe stofzuigende-vliegenmeppende-spinnen-wegtovermachine toch echt wel erg indrukwekkend voor de kleintjes. Deze machine is opgebouwd uit allerlei apparaten, terwijl je uiteindelijk alleen een bekertje en een stevig papiertje nodig hebt. Prachtig bedacht.

Spinnen alarm! is zeer geschikt voor kinderen die kampen met angsten, maar tevens voor kinderen die spinnen wel interessante wezens vinden.

Uitgeverij: De Vier Windstreken
ISBN: 978 90 5116 745 0
Pagina’s: 32
Prijs: €14,95

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.