Suzanna zit in een lastig parket – haar huwelijk staat onder spanning en ze gaat gebukt onder familieproblemen. De enige plek waar ze zich thuis voelt is het Peacock Emporium, het kleine curiosawinkeltje annex café dat ze als bouwval kreeg en zelf heeft opgeknapt. De plek trekt al snel allerlei mensen aan voor een espresso en een praatje. Een van haar vaste klanten is Alejendro, die uit zijn geliefde Argentinië is vertrokken en de hoop dat zijn herinneringen net zo makkelijk achter te laten zijn. Als Suzanna door een tragische gebeurtenis haar verleden onder ogen moet zien, realiseert ze zich dat de sleutel tot haar geluk misschien wel dichterbij is dan ze denkt.

Doordat Suzanna ongelukkig was in haar huwelijk, herkende ze bij andere de blikken en wist ze dat het niet overal in een huwelijk perfect was. Bij verliefde stelletjes werd het moeilijker, dan vroeg ze zich af wat zij dan miste waardoor het minder ging in haar huwelijk. Het onderwerp kinderen lag al jaren gevoelig en waar Neil altijd probeerde en volhield, had hij nu de fut er niet meer voor. Suzanna wilde een winkel beginnen, ze wilde eerst iets bereiken in het leven voordat ze aan kinderen zou beginnen. Maar financiële middelen om een winkel te openen, hadden ze eigenlijk niet. Zeker niet nadat Neil zijn baan was kwijtgeraakt. Neil was zo depressief geworden door zijn ontslag waardoor Suzanna met iedere excuus die ze maar had het huis uit vluchtte en ging winkelen. Daarin sloeg ze zo door, dat ze door de schulden moesten verhuizen uit London. Maar Neil gaf zich dit keer gewonnen. Suzanna’s winkel kwam er. Waar de voorraden voor de winkel aan de ene kant binnenkwamen, waren er aan de andere kant de geldeisers, maar om het laatste maakte Suzanna zich totaal niet druk. Ze had weer een doel in haar leven. Lucy, de jongere zus van Suzanna gaf bij haar ouders een verjaardag lunch, iets waar niet iedereen met vreugde naar uitkeek. Suzanna werd door haar pruillippen vergeleken met Morticia van de Adam Family en haar vader probeerde het totale gesprek zoveel mogelijk te negeren. Maar bij het onderwerp wanneer de winkel werd geopend, verstarde Suzanna. Ze wilde niemand bij haar winkel en vermelde dat de opening al was geweest. Haar moeder die hier zo naar uitkeek en al haar vriendinnen erover verteld had, schrok zo dat de tranen bijna in haar ogen stonden. Hoe kon ze. Neil die de boel probeerde te redden door een verrassing aan te kondigen, maakte het alleen maar erger. Zeker voor Suzanna, want was dit ook wel wat ze wilde? Het is de reactie van haar vader, die haar aanzet om huilend naar de tuin te lopen. Neil die haar achterna wil gaan, wordt tegengehouden voor Lucy. Zij zou wel met haar gaan praten. Het werd een bijzonder gesprek en Suzanna wist ook dat Lucy gelijk had, maar het enige wat zij wilde was gerechtigheid. Ondanks dat haar moeder gekwetst was, probeerde ze het toch voor haar dochter op te nemen in gesprek met haar man. Maar hoe ze ook probeerde, haar vader bleef bij zijn standpunt. Eigenlijk had oma Rosemary de perfecte opmerking gemaakt net nadat Suzanna de tuin was ingevlucht, maar niemand luisterde. De enige die wist hoe pijnlijk het echt was, was haar vader. Die pijn zou hij nooit meer vergeten. Als Jessie Suzanna’s winkel binnenstapt, weten beide nog niet hoe die vriendschap alles doet veranderen…

Dit is zo mooi en tegelijkertijd ook zo’n emotioneel verhaal, waar zoveel aspecten van het leven in zitten; de liefde, familie maar ook verdriet en verlies. Verschillende keuzes worden gemaakt, soms gedwongen, andere die door de liefde worden bepaald. In Suzanna’s winkel, waar je haast de koffie kan ruiken, komt alles samen. Daar worden levensverhalen verteld en vriendschappen gemaakt. Het verhaal speelt zich af in het heden maar er zijn flashbacks naar het verleden die uitleggen waarom iets is gebeurd of gaat gebeuren. Dat mensen zonder besef, zoveel invloed op alles kunnen hebben, is zo bijzonder om te lezen. Maar het allermooiste wat het verhaal je leert is toch wel: “Je weet pas wat je mist als het er niet meer is”. Een bijzonder verhaal wat je naar mijn mening echt gelezen moet hebben.

Uitgeverij: De Fontein
ISBN: 9789026141683
Aantal pagina’s: 464
Prijs: € 12,50

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.