9200000025515831

Raben is een jonge Lezer: wanneer hij een voorwerp oppakt en zich openstelt, leert hij alles over de geschiedenis ervan. In het rijk van de Zeven Eilanden moeten Lezers de Heerser van Kir, Heer Glendahl, en zijn eerzuchtige raadsheer Himmondar helpen bij hun zoektocht naar de Oude Artefacten, die vol oeroude magie zouden zitten. Om dit te vermijden leert Raben hoe hij zijn gave verborgen kan houden. Dit komt goed van pas wanneer hij de oudste zoon van Heer Glendahl moet begeleiden op zijn reis naar het eiland Ing’maril.
Als hun schip wordt overvallen door piraten neemt Rabens leven een heel andere wending. Gelukkig kan hij rekenen op de steun en magie van de jonge pirate en Elementaliste Calli, die wind en regen in haar macht heeft.

Raben woont met zijn moeder in het Perlinenhof aan de rand van de stad Kironos. Omdat de heerser van de stad alles ‘lezers’ wil hebben om naar de opgravingen van oude artefacten te sturen om zo dingen te weten te komen van de oude artefacten, is het van groots belang dat Raben te allen tijde verborgen houd dat hij een ‘lezer’ is. Een ‘lezer’ is iemand die, door simpelweg een voorwerp vast te houden, de gevoelens, gedachten en herinneringen van de persoon en waar het voorwerp is geweest kan ‘lezen’. Om zijn ‘lezers-gave’ onder controle te krijgen gaat Raben elke dag naar meester Hobbe toe, daar leert hij hoe hij zich kan afsluiten voor de gevoelens, gedachten en herinneringen van objecten die hij aanraakt.

Dwingers, een volk die mensen van grote afstand hun wil op kunnen leggen door gedaagdendwang, heeft jaren terug de onwrikbare macht van de kir dynasty omvergeblazen door een stuk land over te nemen. Ze werden gedoogd op het eiland Ing’Roz omdat dat toch een ruig en onbegaanbaar stuk eiland was maar de rust die er van de dwingers uitging bleek maar schijn, zo bleek toen het volk ineens oprukte en het eiland Ing’Maril veroverde. En laat Ing’Maril nou net het eiland zijn waar vele oude artefacten verborgen liggen.
Zuran zoutbaard en zijn kleine Calli zijn met nog een paar anderen de piraten op het schip ‘de razernij’, het schip van Zuran. Calli is bij Zuran terecht gekomen nadat Zuran en zijn mede piraten het schip enteren van Calli en haar ouders en Zuran Calli daar huilen en verborgen in een klein hoekje vond. Hij nam haar mee als chantage middel om haar ouders te pakken te krijgen maar dat ging niet als geplant en Zuran nam Calli mee op zijn schip, nu gaat ze door het leven alsof ze zijn eigen dochter is.

De monnik Himmondar zoekt voortdurend naar oude artefacten en werkt samen met de dochter van zijn heerser Glendahl, joffer Shintelle, de enige sluwe ijzige telg van de kir familie en dat kan Himmondar goed gebruiken voor zijn plannetjes. Wanneer Raben’ moeder als genezeres ontboden word op de burcht om de zoon van de heerser, Enzor, te helpen met een beenwond maar zij zelf niet kan neemt Raben de opdracht over. Maar of dat nou zo’n slimme zet is geweest aangezien de heerser continu op zoek is naar ‘lezers’, dat moet nog maar blijken. Hun angst blijkt al snel bewaarheid te worden wanneer Raben ontboden word mee op reis te gaan naar Ing’Maril als persoonlijke genezer van erfjonker Enzor.

Op het schip waar Raben op terecht komt ontmoet hij Haimo, een man die op het schip werkt. Jaren terug, zo vertelde hij was hij met vrouw en dochter op zee toen ze overvallen werden door piraten en sindsdien heeft hij zijn vrouw en dochter nooit meer gezien, en of ze nog leven weet hij dus ook niet.
Raben ontdekt langzaamaan wat werkelijk oeroude legendes zijn en wat sprookjes blijken die verteld worden om kinderen bang te maken, maar of hij nou zo blij word van wat hij te weten komt?

De officiële naam van de Dwingers is Zaghramongul en wanneer die in het verhaal verschijnen komt er een flink stuk spanning en ergernis bij. Door hun dwingende gedachten komt niemand eronder uit te doen wat zij willen, ook Raben niet. Wanneer de terug vaart naar huis wordt ingezet worden ze overvallen door Zuran en zijn zoons, en belanden Raben en Zindel, zijn hond, aan boord van ‘de razernij’. Zuran’ zoon Torval besluit de erfjonker en monnik te ontvoeren en aan de heerser te verkopen voor flink wat duiten.
Aan boord van ‘de razernij’ ontmoet Raben een meisje dat Calli heet en die hem qua uiterlijk wel erg bekend voorkomt, maar waarvan weet hij niet. Op het schip komt Raben terecht bij hun chirurgijn Corval en verraad zijn ‘lezers gave’ wanneer hij per ongeluk iets ‘leest’ en daarvan schrikt. Tot zijn grote verbazing vindt Corval het prachtig en ook Zuran is onder de indruk, en dus kan Raben op het schip ‘lezen’ tot hij er letterlijk bij neervalt en hoeft hij niet geheimzinnig te doen. Calli en Raben trekken veel samen op en er ontstaat een mooie vriendschap tussen die twee.

Langzaamaan ontdekt Raben steeds meer door allerlei voorwerpen te ‘lezen’, of dat nou gaat om die enge Zaghramongul of andere belangrijke dingen over zijn rijk, maar belangrijk zijn ze. Ondertussen ontdekt Raben ook dat hij het eigenlijk wel erg fijn vind aan boord van ‘de razernij’ maar hij wil toch zijn moeder nog een keer zien. Wanneer ‘de razernij’ op Kironos afstevent om een kijkje te nemen bij de overdracht tussen Torval en de heerser, mogen Raben en Calli even van boord om naar zijn moeder te gaan. Tot zijn grote schrik is zijn moeder niet thuis, en zo ziet het ernaar uit, al een tijd niet geweest. Wanneer de heerser achteraf over de ruil nadenkt en een plan bedenkt om de piraten om te brengen die hevig mislukt begint de ellende voor Raben en zijn nieuwe vrienden pas echt.

Vanaf het begin van het verhaal zit de spanning er goed in doordat er meteen heel duidelijk wordt gemaakt hoe belangrijk het is Raben’ gave geheim te houden en hoe gevaarlijk het is als dit wel bekend wordt. Raben neemt je mee in zijn avonturen en gevoelens en dat gebeurd op grappige en soms ontroerende wijze. Meestal leest je uit het perspectief van Raben maar soms ook uit de andere personages. De cover is erg mooi en past erg goed in de lijn van het verhaal, met zijn scheepvaart en piraten. De karakters worden mooi omschreven en je ziet de bevolking met al hun eigenaardigheden dan ook direct voor je Het leest heerlijk weg en doet je aan het eind van het verhaal verlangen naar meer.

Uitgeverij: De vier windstreken
ISBN: 9051163592
Pagina’s: 400
Prijs: € 15,95

 

 

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.