9789023425540

Het lot van de wereld ligt in de handen van een klein meisje…

De zesjarige Amy Harper Belafonte is de dertiende proefpersoon in een geheim project van de Amerikaanse overheid. Een experiment dat volledig misloopt wanneer de eerste twaalf proefpersonen, besmet met een dodelijk virus, uitbreken. Amy weet te ontsnappen en verschuilt zich in de bossen van Oregon, ver verwijderd van de menselijke beschaving die wordt vernietigd door de gevolgen van het experiment. Honderd jaar later weet een ommuurde kolonie zich staande te houden tegen de kwaadaardige wezens die het dorre Amerikaanse landschap bevolken. Dan verschijnt uit het niets een jonge vrouw, ze heeft geen stem, geen herinneringen. Ze raakt bevriend met een groep jonge overlevenden en samen maken zij de oversteek naar de plaats waar het ooit begon om het geheim van haar mysterieuze bestaan te ontdekken – een geheim met de kracht om de wereld te redden.

Jeanette was negentien toen ze Amy Harper Belafonte kreeg. Als ze de rekeningen niet meer kunnen betalen, staat er niets anders op dan te vertrekken en alles achter te laten. Om zich te onderhouden ontvangt Jeanette mannen, maar als ze dan de verkeerde tegenkomt gaat het mis. Ze ziet maar een uitweg en besluit om naar het klooster van de zusters van liefde te rijden. Bij aankomst verzint ze een verhaal en zuster Lacey gelooft haar. Pas als ze het briefje in Amy der rugzakje vindt, merkt ze dat het verhaal niet klopt.

FBI-agent Brad Wolgast en zijn partner Phil Doyle waren onderweg naar het gevangeniscomplex in Texas. Ze hadden instructies gekregen om Anthony Lloyd Carter de papieren zo snel mogelijk te laten ondertekenen. Hij zou proefpersoon nummer twaalf worden. Carter zijn bestaan zou zo snel mogelijk uitgewist worden, als hij ondertekend had. Het liefst hadden ze proefpersonen met zo min mogelijke familiebanden. Op de laatste vlucht naar huis, worden ze tegengehouden door Rechercheur Williams met een faxbericht. Of ze proefpersoon dertien willen ophalen, vreemde is alleen dat dit een burger betreft.

Lacey besluit om Amy mee te nemen naar de dierentuin. Maar als ze bij het beren-bassin haar handen op het glas zet, gebeurt er iets bijzonders. Vier berenkoppen drukte tegen de plek waar zij haar hand hield. Lacey probeerde Amy mee te krijgen. Alle dieren reageren heftig op Amy, er breekt paniek uit onder de mensen. Het wordt zo erg dat ze besluiten het klooster te bellen. Op dat moment zijn Wolgast en Doyle in het klooster.

Als Wolgast achteruit in zijn spiegel kijkt, ziet hij Amy op de achterbank stil liggen, of ze slaapt weet hij niet. Hij heeft steeds meer zijn bedenkingen om het meisje als proefpersoon af te geven. Uiteindelijk overlegt hij met Doyle en besluiten ze zich aan te geven. Maar als Wolgast een stem bij de balie hoort, weet hij dat het te laat is. Ze worden opgesloten.

Wolgast die bij Amy in de kamer zit, hoort een alarm afgaan, maar heeft geen idee wat er aan de hand is. Het licht valt uit. De proefpersonen blijken te zijn losgebroken, wat inhoudt dat het virus zich kan verspreiden. Wolgast is verbaasd als hij tijdens zijn ontsnappoging Doyle en later ook Lacey tegen komt. Als beide zich opofferen zodat hij met Amy kan ontsnappen, weet hij wat hem te doen staat. Hij gaat de bergen in, zo ver mogelijk weg van de besmette mensen en omgeving.

Doordat Amy niet goed tegen zonlicht kan, leven ze steeds meer in de nacht in plaats van op de dag. Wat zich in de buitenwereld afspeelt, hebben ze geen idee van. Als er een atoombom dichtbij afgaat, weten ze dat ze in aantocht zijn. Amy is tijdelijke haar zicht kwijt en Wolgast had een erge beenwond. Nu was het Amy die hem verzorgde, maar hij wist dat de straling hem sneller af zou zijn. Hij hoort Amy nog zeggen, ik red mij wel. Wolgast weet dat ze al weg is en sleept zich naar het bos, want ooit had hij gehoord dat ze zich van boom tot boom verplaatsten. Zijn laatste gedachte was Amy, Amy, Amy…

Heel veel jaren later… als het virus zich rap verspreid heeft, nemen de mensen een besluit. Om de mensheid van de ondergang te redden, richten ze een kolonie op. Ze sturen hun kinderen, de eerste familie, naar een onbekende plek. Binnen de kolonie begint iedereen in het Sanctuarium en bij de leeftijd van 8 jaar, moet je een gilde kiezen binnen de kolonie. Zolang ze in het licht blijven binnen de kolonie, hebben ze een kans tegen de viralen. Als de viralen toch toeslaan verschijnt er uit de schaduw ineens een meisje… is het een viraal? Iemand schreeuwt dat het een mens is en dat ze moeten stoppen met vuren, helaas te laat ze wordt geraakt.

Wie is dat meisje en waarom praat ze niet, zou het de shock zijn? Ze vrezen dat ze het niet gaat halen als ze de pijl willen gaan verwijderen die in haar schouder zit. Maar er is alleen verbazing als ze haar herstel voor eigen ogen zien. Wie is dat meisje vanuit het niets? En hoe heeft ze zich in leven kunnen houden buiten de kolonie tussen de viralen?…Is zij het antwoord op al hun vragen….

Wat een ongelofelijk meesterwerk is dit. Alles heeft dit verhaal spanning, ontroering, angst, overlevingsdrang, liefde, familie noem het maar op. Saai en langdradig wordt er gezegd van dit verhaal, nou totaal niet mee eens, het is juist verslavend en onvoorspelbaar. Alleen al de waanzinnige cover heeft je vanaf het begin met die ogen in je macht, wie is dit meisje? Zo is het ook met het verhaal. Het is een fantasy-thriller, maar het fantasy gedeelte voelt in dit verhaal echt als levensecht aan. Ik kan dit boek iedereen aanraden, met de wintermaanden in vooruitzicht, eentje om op je lijstje neer te zetten. Deel 2 – De Twaalf is ook al verschenen en deel 3 – De Stad van Spiegels komt in januari 2017 uit.

Uitgeverij: De Bezige Bij
ISBN: 9789023457060
Aantal pagina’s: 994
Prijs: Midprice € 12,50

[bol_product_links block_id=”bol_582094e44f1de_selected-products” products=”9200000060318091,1001004010180852″ name=”De Oversteek – Justin Cronin” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.