Het horloge is een van de nauwste bondgenoten van de mens, dat was vroeger zo en dat is nu nog steeds. Horloges reizen met ons mee de wereld over, van de bodem van de diepste oceanen tot de hoogste punt van de Everest, en zelfs naar de maan. Horloges hebben de sociale en economische ontwikkeling van de moderne maatschappij vormgegeven. Het zijn voorwerpen die ons nieuwe inzichten kunnen geven over de motivering van makers uit de geschiedenis en over het hedendaagse ambacht.

Een mix van kunst en wetenschap: de tijdmeetkunde is een enorm onderzoeksveld, dat zich vertaalt in ‘de studie van tijd’. Dit boek onderzoekt de wereld waarin horloges bestaan en de impact die ze hebben op mensen die hun leven ermee delen: van Marie Antoinette & Mary, Queen of Scots tot Albert Einstein & Isaac Newton. En tot Rebecca Struthers in haar eigen atelier.

Hieronder vind je de eerste teaser van mijn kant, want wat heeft dit 44.000jaar oude vingergrote Lebombo-beentje met tijd te maken?


Een heel bijzonder boek vol met prachtige, waardevolle en interessante verhalen over horloges en hun levens die daarbij horen.
Rebecca en haar man Craig zijn in 2012 voor zichzelf begonnen in een ambacht die in deze tijd een uitstervend soort zijn, ze zijn namelijk een van de weinige horlogemakers die nog in staat zijn nieuwe mechanische horloges te bouwen of antieke horloges uit de laatste vijf eeuwen te restaureren. Het ambachtelijk horloge maken is een bedreigd vak in Verenigd Koninkrijk. Het vak is heel lullig gezegd eigenlijk niet meer nodig, omdat er tegenwoordig (helaas) veel CNC machines zijn ontworpen en dus kan er door een computergestuurd apparaat een compleet horloge gemaakt worden.

Prachtige dingen krijg je in je hoofd te zien door de manier van vertellen, maar ook de weinige foto’s in het fotokatern brengen je in sferen waarin je wilt blijven, zoals met dit prachtige mechaniek en deze vergulde en gegraveerde behuizing ervan die ik hieronder laat zien

Rebecca wilde vroeger patholoog anatoom worden, gefascineerd als ze was over de werking van vooral lichamen. Alleen sociaal ging het haar niet best af, dus bleek de stap naar de doden logisch voor haar. Alleen die droom kwam nooit van de grond, maar werken aan horloges bevatten ook een forensisch aspect zo zegt ze zelf, vanwege de honderden soms duizenden onderdeeltjes die moeten samenwerken om het horloge te laten lopen. De verhalen die je leest zijn héél divers en heel leerzaam, het is wel een hele ‘lees’ omdat het zoveel informatie bevat uit een tijd die wij niet(goed) kennen, maar interessant is het absoluut. Tijd is iets dat in de loop der eeuwen gigantisch is veranderd, van gevoelsmatig op tijd komen, naar niet meer zonder horloge of andere tijdsaanduiding kunnen/ durven/willen. De cover vind ik echt fascinerend, echt ontzettend mooi en aantrekkelijk. Op de voorgrond zweeft wijzerplaat en daaromheen een op de achtergrond allemaal onderdeeltjes die het leven aan het horloge geven. Maar niet alleen op de cover vind je het onderwerp van de verhalen, wanneer je het schutblad openslaat zie je een compleet gedemonteerd mechanisme én door het boek heen vind je onderdelen, horloges en de mechanismen die het weekend maken en hopelijk erg lang houden. In het midden van het boek bevind zich een fotokatern waar je je hart kunt ophalen. Werkelijk prachtige foto’s, en de uitleg zorgt ervoor dat je jezelf helemaal in deze wereld wilt onderdompelen. De manier van vertellen en uitleggen van Rebecca is heel fijn, en je voelt haar passie voor haar geliefde vak in al haar woorden uitblinken. Zelfs als je geen heftige liefde voor tijd, klokken, horloges of anderszins tijd gerelateerde attributen voelt, is dit boek echt een waardevolle tijdsbesteding. Achterin het boek kom je ook nog de bibliografie tegen én een ‘overige bronnen’ lijst waarin je kunt vinden waar Rebecca haar kennis over bepaalde objecten heeft opgedaan of heeft mogen bezichtigen en geeft jou als lezer de mogelijkheid om dat ene bepaalde object dat jij zo interessant vind te kunnen vinden. en als je het boek leest snap je pas echt de titel zoals hij bedoeld is.

Uitgeverij: Lebowski
ISBN: 9789048866427
Pagina’s: 319
Prijs:€ 22,99

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.