In 1620 moet de elfjarige weesjongen William het vertrouwde Leiden verlaten, omdat de Pilgrims een nieuw bestaan gaan opbouwen in Amerika. Ze overleven de reis ternauwernood, en als ze dan voet aan wal zetten, blijkt het een woest en gevaarlijk land. Maar geen onbewoond land…
William is doodsbang voor zijn nieuwe buren. Dus als Tisquantum namens de Grote Leider van de omliggende stammen zijn hulp aanbiedt, houdt William hem nauwlettend in de gaten.
Is zijn voorgevoel terecht, is Tisquantum niet te vertrouwen? Moet William de kolonie redden?

William vertrek met een angstig hart achter zijn leermeester Carver aan, van Leiden naar Amerika, om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Pieter, zijn beste vriend, blijft wel in Leiden en hij zal hem vreselijk gaan missen. De reis gaat niet voorspoedig en het is dat meester Carver hem steeds meer taken toevertrouwd, maar anders zou de moed William bijna in de schoenen zakken van ellende. Tisquantum is niet langer op Patuxet, maar op Pokanoket als slaaf van de Massasoit, de grote leider. Hij doet er alles aan om zijn ‘schuld’ in te lossen en weer een vrij man te zijn, maar de Massasoit lijkt niet te zien wat Tisquantum z’n waarde in de omgang met de withuiden werkelijk is. Doordat de storm William en zijn schip een andere richting heeft op gedwongen, eindigen ze niet in het beoogde Virginia, maar in Cape Cod, en laat daar nu net Tisquantum wonen. De pelgrims hebben veel problemen om geaccepteerd te worden door de wilden, maar Tisquantum schiet ze te hulp, voor zover hij kan….en wil.

Ik vind het elke keer weer prachtig om te lezen hoe het er vroeger aan toe ging met alles. Ik vind dat Bianca een ware kunstenares is met het opschrijven van de geschiedenis, ze maakt het leuk, mooi en vooral interessant en dat allemaal op een niet lastige manier. Het verhaal is vanuit twee verschillende oogpunten geschreven, die van William en die van Tisquantum. Mooi om te lezen is ook hoe wijs en slim de elf jarige William is, en zich niet snel van de wijs laat brengen op een schip vol ‘stoere mannen’. Op de achterflap staat dat William bang is voor de stamleden maar zoals ik het lees, is hij vooral boos op alles en iedereen en voorál op de stamleden, waarschijnlijk uit angst, maar dat lees ik niet echt per se op die manier. Wat ik een nare omslag vind, is iets waarvan ik kan natuurlijk niet zeggen wat het is, maar ik had dat écht niet verwacht. Er gebeuren behoorlijk heftige dingen, dingen die ik niet zag aankomen en die mij best wel geschokt hebben. Een prachtig en intrigerend vervolg op ‘Tisquantum‘, met opnieuw vele lessen die mij geleerd zijn tijdens het beleven van deze pelgrimstocht.

Uiteraard heeft Bianca zich achterin weer verantwoord en geeft je nóg meer kennis over deze periode. Sommige dingen ogen wat saai, maar zijn absoluut de moeite van het lezen waard want er staan ontzettende gave feitjes en weetjes in die je zou missen als je het eind van het boek zou overslaan.
Waar Bianca in ‘Tisquantum’ vele personages en situaties heeft gecreëerd, is dat in dit boek niet het geval, in dit deel van het verhaal hebben alle personen (inclusief hun titel) écht bestaan, alleen de onduidelijk- of tegenstrijdigheden van plaatsen of personages zijn door Bianca aangevuld. Één gebeuren, waar ik niks over kán of ga vertellen, heeft verschillende scenario’s van wat er echt gebeurd kán zijn, maar de eerste staat, samen met Bianca haar eigen aanvulsel, in het boek, en ook dat lees je dus in het achterste stuk van het boek.

Uitgeverij: De vier windstreken
ISBN: 9789051167979
Pagina’s: 238
Prijs:€ 16,95
var bol_sitebar={“id”:”bol_1604392547997″, “baseUrl”:”partner.bol.com”,”urlPrefix”:”https://aai.bol.com/openapi/services/aai/”,”productId”:”productid=9300000004657795″,”familyId”:””,”site_id”:”38793″,”target”:true,”rating”:true,”price”:true,”deliveryDescription”:true,”button”:true,”link_name”:”William%20%26%20Tisquantum.%2C%20Bianca%20Mastenbroek”,”link_subid”:””,”background_color”:”#FFFFFF”,”text_color”:”#CB0100″,”link_color”:”#0000FF”};

written by

1 reactie op William & Tisquantum – Bianca Mastenbroek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.