ZIJ

Viviane wordt bevrijd uit haar eeuwig duistere gevangenis. Nachtelf! is het enige wat ze hoort. In haar vlucht komt ze in het spoor van een teleportatie terecht, zo wordt ze gevonden in de gang van Horos, een opleidingsinstituut voor creaturen met een sofia hoger dan zestig. Ze mag blijven om haar vaardigheden te ontwikkelen. Maar wie is ze? Ze heeft geen herinneringen aan vroeger, behalve dat verschrikkelijke duister.

Al snel leert ze dat Horos veel geheimen kent. Het schoolhoofd en de docenten doen er alles aan om Viviane af te schermen van de angstaanjagende waarheid.
Is Viviane de beloofde bevrijder van het juk van ZIJ, of juist Haar instrument van vernietiging?

ZIJ is een zinderende dark fantasy roman, waarbij de levens van een aantal bovennatuurlijke jongeren danig overhoop worden gehaald vanaf het moment dat Viviane hun wereld betreedt.Het leven van Vivianne is een raadsel, ze word door iets of iemand bevrijd uit haar boeien waarmee ze tot nu toe in de totale duisternis heeft geleefd.
Nadat ze het enige zichtbare in die duisternis heeft gezien, namelijk twee verschillend gekleurde ogen, word ze bewusteloos geslagen en komt ze bij in een voor haar vreemde wereld en weet ze niets meer van haar vroegere ik behalve dan dat ze vaag aanvoelt dat haar naam niet haar échte naam is.
Ze komt terecht op een creaturenschool genaamd Horos waar ze zichzelf moet onderwijzen om haar vaardigheden en kennis te vergaren en te leren gebruiken.
Verplichte lessen krijgen ze hier niet, het is namelijk de verantwoording van de leerling zelf om tot hogere niveaus te komen, ook mogen de creaturen met hogere niveaus geen informatie geven aan de creaturen met een lager niveau zoals bijvoorbeeld de geschiedenis van de creaturen of andere aanverwante zaken en ook dat steekt Vivianne omdat ze wéét dat juist in die kennis haar geheim ligt.
Ook lijkt het of de leraren en het schoolhoofd dingen voor haar achter houden waarvan ze niet snapt waarom, wie is ze precies? En waarom zijn ze zo bang dat haar iets overkomt? En waarom heeft ze soms zulke rare dromen en halve herinneringen?
Op Horos komt ze een stugge maar knappe jongen tegen die erg op zichzelf schijnt te zijn en die ze later leert kennen als Mordred, wanneer ze zijn ogen ziet schrikt ze ontzettend maar laat zich niet ontmoedigen door zijn voorkomen en leert hem langzamerhand beter kennen.

Als je ook maar een klein beetje van elfen, draken, vampiers en magie houdt is dit een boek naar je hart.
Het verhaal zuigt je met grote vaart naar binnen en laat je niet meer gaan.
Het gevoel dat het boek je geeft maakt dat je het niet zomaar meer kan wegleggen zonder dat je je er bijna schuldig over voelt.
De hoofdpersonages zijn zo levendig en echt beschreven dat je ze bijna kunt aanraken en ook echt met ze mee voelt in alles dat ze mee maken.
Wat in dit verhaal vooral de boventoon voert is het leren vertrouwen van anderen het vertrouwen in jezelf, in de krachten die je binnenin je hebt en de wilskracht van de hoofdpersonen.
De onverwachte momenten van hun vergaarde kracht en intuïtie zijn ontzettend mooi en goed beschreven en komen ontzettend levendig op je af.
De levens van Mordred en Vivianne staan stuk voorstuk op hun kop, bij de ene door het onverwachte gevoel van liefde de andere door onzekerheid over wie ze nu eigenlijk is.
De cover is ontzettend mooi en geeft je door het duistere tintje meteen het juiste gevoel voor het verhaal.
Het einde is zeer verrassend en beloofd heel wat moois voor een eventueel vervolg op ZIJ, gezien het een redelijk open einde is zou je namelijk verwachten dat er een vervolg komt, helaas is hier nog niets over bekend en kan ik hier alleen maar op hopen want een vervolg dat verdient dit ongelooflijk mooie verhaal zeer zeker.

Uitgeverij: Zilverbron
Pagina’s: 476
ISBN: 9490767565
Prijs: € 24,95

written by

1 reactie op ZIJ – Merel Rombout

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.