DSCF6224op woensdag 9 september presenteerde meesterverteller Jacques Vriens zijn nieuwste boek Baron 1898. Deze ongelooflijk mooie en gezellige presentatie vond plaats in De Efteling, nabij de nieuwste attractie, de divecoaster Baron 1898 en wij waren erbij.

efteling 3Bij aankomst in De Efteling mochten we ons melden bij de persbalie, waar alle genodigden een goudkleurig armbandje kregen. Helemaal in stijl werden we door enkele mijnwerkers naar de Baron 1898 gebracht. Een vrolijke en gezellige wandeling door het mooie Brabantse pretpark.

DSCF6222Aangekomen bij de inmiddels bekende divecoaster stonden we eerst ademloos te kijken, en snapte ook meteen waar de naam divecoaster vandaan komt. Zo wordt een treintje met een achttien personen tientallen meters omhoog getakeld. Op het hoogtepunt, zo’n 37,5 meter, hangen de karretjes even stil om vervolgens een duikvlucht in de mijn te maken. Na ongeveer 130 seconden kwam de rit ten einde. Daar we al de kriebels kregen van het aanzicht alleen al besloten we het bij kijken te laten en liepen door naar het afgeschermde gedeelte waar de boekpresentatie zou plaatsvinden. Ook hier was alles in de sfeer van de Baron gehouden. Door de mijnwerkers werd ons gezegd een plaatsje te zoeken. Wat erg leuk was is dat vooraan een groep kinderen van de basisschool zat die Jacques Vriens ooit zelf oprichtte. Een van de mijnwerkers beklom het podium en de presentatie ging van start.

DSCF6230 DSCF6233

 

 

 

 

 

 

Na een woord van welkom door de mijnwerker kwamen Jacques Vriens en Olaf Vughts het podium op. Olaf Vughts, directeur Imagineering van De Efteling, vertelde ons hoe het idee van Baron 1898 is ontstaan en hoe ze bij schrijver Jacques Vriens terecht waren gekomen voor het schrijven van het bijbehorende verhaal. Toen was het grote moment daar en overhandigde Olaf het eerste exemplaar van Baron 1898 aan Jacques Vriens. Daarnaast mocht de schrijver uit handen van de directeur een plakkaat ontvangen wat symbool stond voor de eeuwige vriendschap met De Efteling. Na een spetterend applaus mochten de kinderen enkelen vragen stellen.

DSCF6236Daarna kon het natuurlijk niet uitblijven dat de meesterverteller himself een stukje ging voorlezen. Ademloos luisterde iedereen naar een paar fragmenten uit het boek. Voor de waaghalzen onder het gezelschap was er de mogelijkheid om een ritje te maken in de divecoaster, maar hiervoor hebben we dus vriendelijk bedankt. Wij keken liever vanaf de grond hoe onze medegenodigden met lef de Baron betraden en zich naar beneden in de mijn lieten storten. Na afloop was er voor iedereen een gesigneerd exemplaar van Baron 1898.

We kunnen niets anders zeggen dan dat we ontzettend genoten hebben. Er was enorm veel werk van gemaakt en alles ademde Baron 1898. Het was erg leuk om de schrijver zelf voor te horen lezen uit zijn eigen werk. Het was ons meteen duidelijk hoe Jacques aan de naam meesterverteller komt. Nog heel even hebben we door het mooie pretpark gewandeld, maar daarna zijn we snel naar huis te gaan om in ons eigen exemplaar Baron 1898 van Jacques Vriens te gaan lezen. Binnenkort lees je hier de recensie.

Baron 1898 – Jacques VriensBaron 1898 – Jacques Vriens
Avonturier Gustave logeert in een Brabantse herberg waar Jochem en Doortje werken. Op een dag helpt Jochem Gustave de gevaarlijke Zompige Heide oversteken, een gebied beheerst door de mythische Witte Wieven. Wanneer Gustave bij een grot komt, waarschuwen deze wezens hem om niets mee te nemen. De hebzuchtige Gustave steekt toch een klompje goud in zijn zak. Jaren later keert hij terug als Baron Hooghmoed, koopt het grondgebied en bouwt een goudmijn. Jochem en Doortje raken erbij betrokken, waardoor hun hechte vriendschap op het spel komt te staan. De baron heeft mijnwerkers nodig en belooft de dorpsbewoners gouden bergen als ze de mijn ingaan. Maar iedereen die dat durft, komt lijkbleek naar boven… Wat is er gaande in de duistere dieptes van Baron 1898?

Uitgeverij: Unieboek | Het Spectrum bv
ISBN: 978 90 00 34470 3
Prijs: € 14,99

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.