Beeld: Pexels
https://pixabay.com/photos/kindle-ereader-tablet-e-reader-1867751/

De een zweert erbij en de ander vindt het helemaal niets: digitaal lezen op een e-reader. Twijfel jij of je een e-reader wilt kopen en vraag je je af wat de voor- en nadelen van een e-reader zijn? Wij hebben een aantal van de meest gehoorde voordelen en nadelen voor je op een rij gezet.

Voordeel: een bibliotheek in je tas
Het grote voordeel van een e-reader is dat je er honderden e-books op kwijt kunt. Je hoeft dus niet te kiezen welk boek er mee gaat in de trein, op vakantie of tijdens een middagje op het strand. Hierdoor kun je ook makkelijk afwisselen tussen verschillende boeken, zodat je altijd eenvoudig een boek uitzoekt waar je op dit moment zin in hebt. Vrijwel alle e-readers zijn uitgerust met een wifiverbinding zodat je makkelijk en snel draadloos nieuwe e-books aan kunt schaffen. Wanneer je echt veel leest is het leuk om een abonnement af te sluiten zodat je voor een vast bedrag per maand eindeloos boeken kunt lezen.

Voordeel: achtergrondverlichting
Veel e-readers beschikken over schermverlichting in de vorm van frontlight. De felheid kun je zelf aanpassen, zodat je niet in het licht zit te staren zoals bij bijvoorbeeld een tablet wel het geval is. Het scherm wordt van bovenaf verlicht in plaats van door lichtpuntjes waar je direct in kijkt. Hierdoor kun je ook ’s avonds lezen zonder dat het lampje aan hoeft te staan en je ogen worden minder moe dan van het kijken naar een tablet. Wel zo prettig voor je partner!

Voordeel: lettergrootte en lettertype aanpassen
Met een druk op het scherm pas je de grootte en het lettertype aan. Zo lees je jouw boeken precies zoals prettig is voor jezelf. Een andere prettige functie van e-readers is dat je de betekenis van woorden die je niet kent kunt opzoeken in het ingebouwde woordenboek, ook in andere talen dan het Nederlands. Wanneer je twijfelt over de betekenis van een woord zoek je dit direct op. Zo word je nog een stuk wijzer van lezen!

Voordeel: e-readers zijn duurzaam
Ravi Wagemans schrijft voor www.adviesjagers.nl en deelt graag technologische trends en innovatieve snufjes. Zelf is hij een groot fan van de e-reader vanwege de bovengenoemde voordelen en er is nog een ander groot voordeel. “Het gebruik van een e-reader is zeer duurzaam. Je bespaart namelijk op papier en inkt en er hoeven minder bomen gekapt te worden om boeken van te drukken. Daarnaast kost het nauwelijks batterij om een e-book te lezen op je e-reader waardoor een volle accu zeer lang meegaat.”

Nadeel: ander gevoel dan papieren boeken
Het grootste nadeel van e-readers volgens vele boekenliefhebbers is dat je het gevoel van een echt boek mist. Aan een papieren boek kun je ruiken, je voelt de pagina’s door je vingers heen gaan en je kunt wat makkelijker terugbladeren naar een mooie passage. Het vasthouden van een apparaat mist deze charme, maar in onze ogen krijg je er wel meer voor terug.

Nadeel: je moet de batterij opladen
Als je verdiept bent in een spannende triller of het romantische Suzanna’s wereld van Jojo Moyes kan het zijn dat het al een tijdje geleden is dat je de batterij op hebt geladen. Je hoeft nog maar 10 bladzijden en dan krijg je de melding dat je accu bijna leeg is! Snel een stopcontact zoeken of je e-reader aan de powerbank aan de oplader hangen. Gelukkig verbruikt de e-reader maar weinig energie waardoor je lang vooruit kunt met een volle batterij.

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.