Ik heb verschillende onderwerpen waar ik over wil schrijven maar een ding waar ik niet over ga schrijven, is het weer. Nou ja, niet helemaal waar. Laat ik zo zeggen, ik ga niet klagen over hoe warm het is.

Maar ik wil mijn bewondering uitspreken voor al die mensen die buiten werken. Veel mensen klagen, maar een groot deel van ons werken binnen. Ik zie de stratenmakers, dan denk ik pfff, wat heb ik te klagen? Ja, het is erg warm in mijn flat, maar ik ben niet de enige waarvan de woning erg warm kan worden. Ik zit tenminste binnen, kan een ventilator aanzetten, gordijnen dicht doen enz…

Maar al die mensen die buiten werken kunnen dat niet doen. Denk aan mensen die onze vuilniszakken komen halen, ambulancepersoneel, politie, brandweer (die hebben dan ook nog dikke kleren aan als het nodig is), stratenmakers, chauffeurs en noem maar op. Veel beroepen die velen als laagopgeleide beroepen beschouwen zijn noodzakelijk, het zijn praktijkgerichte beroepen. Die mensen moeten bezig zijn, ongeacht wat voor temperatuur het ook is, buiten of in warme garages auto repareren. Terwijl juist veel hoogopgeleiden beroepen binnen zijn, waar meestal een airco is. Waar ze misschien hun werk op wat rustiger tempo kunnen uitvoeren. En nog durven wij vaak neer te kijken op die groep mensen die praktijkgerichte opleiding hebben gevolgd, wat volgens de maatschappij laagopgeleide zijn.

Ik wil bewondering voor hen uitspreken, juist met dit weer waar wij als mensen vaker klagen, misschien sneller een kort lontje hebben en daardoor onbeschoft kunnen gedragen, werken andere mensen in de warmte maar door om ons van dienst te zijn. Denk aan bediendes die maar heen en weer lopen in de warmte om ons te bedienen, om ons service te verlenen. En maar vriendelijk blijven.

Even terugkomend over onbeschoft gedragen, ik vind dat je je sowieso al helemaal niet onbeschoft kunt gedragen naar mensen die klaar staan voor ons of ons leven wat vergemakkelijken. Ik ben altijd verbaasd als ik lees dat hulpverleners weer onbeschoft zijn behandeld. Dan denk ik, waarom?! Ze doen hun werk, ze hebben voor hun beroep gekozen om mensen te helpen en dan gedragen mensen zich zo! Op een dag zullen zij juist die hulp nodig hebben en misschien juist net van degene die zij de vorige keer onbeschoft hebben behandeld. Dan moet de hulpverlener zijn of haar gevoelens opzij zetten omdat ze hun werk moeten doen, het leven van mensen redden.

Kortom, ik heb respect voor ze want ik denk nu, ik ga even mijn balkondeur nu dicht doen voordat de warmte van buiten binnen komt!

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.