Afgelopen week heb ik twee boeken uit de bibliotheek geleend. Natuurlijk, hoor ik jullie al denken, wanneer niet!

Beide zijn young adults boeken en ik heb beide boeken uit. Dus met andere woorden, het was een leuk boek en een prachtig boek.

‘Harteloos’ van Marissa Meyer was erg leuk om te lezen. Het gaat over Hartenkoningin, een personage uit het boek ‘Alice in Wonderland’ van Lewis Carroll. Het gaat over Lady Catherine Pinkerton, voordat zij Hartenkoningin werd.
Ik vind vaak dat soort boeken erg leuk om te lezen. Dat is een van de redenen waarom ik de serie ‘The Wicked Years’ van Gregory Macguire ook zo leuk vind. Dat gaat over de karakters die in het boek van ‘The wonderful Wizard of Oz’ van L. Frank Baum voorkomen. Je krijgt daardoor een ander kijk op diverse karakters. Ik denk opeens aan tv-serie ‘Once upon a Time’, daar komen sprookjesfiguren naar voren en wordt hun gedrag verklaard. Het is gewoon leuk dat al die sprookjesfiguren een diepere laag krijgen en dan denk ik, het is logisch dat ze zich dan zo gedragen. Of je dat gedrag goedkeurt of niet.

Maar goed, terugkomen op het boek ‘Harteloos’, nadat ik het boek uit had, dacht ik, dat verklaard haar gedrag en waarom zij een boos en ontevreden vrouw is geworden. Natuurlijk sta je als klein kind daar niet stil bij, het is dan gewoon een leuk verhaal, maar als volwassen persoon vind ik het altijd wel leuk om te fantaseren waarom, hoe, wie. Dan krijgt zo’n bekend verhaal plotseling een andere betekenis. Ik zal nu wel anders tegen de Hartenkoningin aan kijken en denken, wat een heldin maar ook voel ik dan enige medelijden met haar.

Het volgende boek ‘Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum’ van Benjamin Alire Sáenz. Ik had het in twee avonden uitgelezen. Een boek dat ik niet weg kon leggen en op de tweede avond las ik door tot bijna 12 uur ’s nachts. Wat een mooi en intrigerend boek. Alhoewel intrigerend niet echt het juiste woord is, maar het is een gevoel dat ik niet kan beschrijven, het is gewoon zo’n mooi boek.
Het gaat over twee jongens, alhoewel je wel door de ogen van Aristoteles dingen bekijkt en ervaart. Ik vond het een origineel young adult boek en ik heb het idee dat er nu wat meer variatie komt in dat genre. Want ik had het idee dat al die boeken wat op elkaar leken, een meisje van rond de 16 jaar, komt in opstand tegen de gevestigde orde, wordt verliefd, soms wel op twee jongens tegelijk, maar voor wie kiest zij dan uiteindelijk. Dan denk ik, waar blijft de originaliteit en waarom wordt er niet meer ingespeeld op de diversiteit van de maatschappij.
Dit was zo verfrissend anders en zo mooi. Ze beleven de vriendschap anders omdat ze allebei met andere verwachtingen erin zijn gestapt. En dan hun moeizame of juist gemakkelijke relatie met hun ouders. Het waren geen oppervlakkige karakters, maar echte personen met veel diepgang. En juist daardoor kon ik het moeilijk wegleggen. Ik lees veel boeken maar er zijn enkele dat me gewoon echt raken en dit is er een van.

Dat wilde ik even met jullie delen.

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.