Afgelopen vrijdag sloot ik mijn week heerlijk af. Ik kreeg namelijk van twee mensen, afzonderlijk van elkaar, hetzelfde compliment. De complimenten betroffen namelijk dat ik er veel jonger uitzie dat ik werkelijk ben. Heerlijk toch!! Het is niet de eerste keer dat ik het hoorde maar wel dat ze allebei mij tussen de 30 en 35 jaar hadden geschat. Beiden wilden mij niet geloven dat ik echt 45 ben, ik was zelfs bereid om mijn rijbewijs te laten zien dat ik echt, echt 45 ben. Vooral mijn buurvrouw wilde mij echt niet geloven.

Ik vond het wel komisch om hun gezichten te zien toen ik zei wat mijn leeftijd was. Want beiden hadden het over: iemand zo van jouw leeftijd. Gaandeweg besefte ik dat ze mij stukken jonger schatten dan ik werkelijk ben. Toen ik vertelde wat mijn leeftijd is, werd het antwoord met vol ongeloof ontvangen. Ik was ongeloofwaardig. Ik had mij beledigd kunnen voelen door het feit dat ze mij niet geloofden. Alleen ik kon er wel om lachen!

Mijn zus wordt ook vaker jonger geschat dan zij werkelijk is, net als mijn ouders. Dus het zal wel in onze genen zitten. Dat is ook waarom mijn moeder vaak begint met mijn leeftijd, dat vinden de mensen nog wel passen bij hoe mijn moeder eruit ziet. Komt zij bij mijn zus, die vier jaar ouder is, dan geloven ze haar niet. Hilarisch! Maar echt…

Mijn ouders vinden het dubbel. Het is natuurlijk een compliment dat je er jonger uitziet dan je bent. Alleen juist daardoor kunnen de mensen het dan verkeerd inschatten en meer van mijn ouders verwachten dan ze kunnen. Alhoewel, ik moet zeggen dat ze gelukkig nog in goede gezondheid verkeren met de gewone mankementjes die bij het ouder worden horen.

De grappige is, als ik kijk naar al die reclames over hoe wij ons er jonger uit kunnen laten zien, geen rimpeltjes en dergelijke. Ik heb dat blijkbaar niet nodig. Maar ik vind het ook onzin. Waarom mogen wij niet trots zijn op elk rimpeltje of grijze haar? Het hoort bij het proces ouder worden, een heel normaal proces. Waarom dat eeuwige streven naar bepaalde uiterlijke kenmerken die niet voor iedereen zijn weggelegd? Laat zien dat je leeft en een leven hebt geleid. Wees trots op wie je bent en helemaal als je ook nog uit het diepe dal bent gekomen. Het is fijn om een compliment te ontvangen, maar ik doe er niets voor! Ja, nu heb ik mijn haar geverfd. Niet om een grijze kleur die hier en daar zit te verbergen, maar omdat ik even zin had in wat anders. Ik ben trots op wie ik ben en hoe ik eruit zie. Natuurlijk heb ik een bepaald beeld in mijn hoofd over hoe ik eruit zou willen zien. Alleen ik heb geleerd mezelf te accepteren en mensen mogen mij om wie ik ben.

Dus wees trots op je grijze haar en rimpeltjes!

written by

2 reacties op Ik ben echt…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.