Respect voor ouderen, daar zijn wij allemaal mee opgegroeid. Althans dat mag ik hopen. Ik heb een aantal jaren in diverse verzorgingshuizen gewerkt. En ik heb altijd iedereen met respect behandeld, ongeacht de achtergrond.

Soms verdwijnt het voor even als ik zie dat een ouder iemand met een rollator over een fietspad loopt en daardoor een gevaar wordt voor de anderen. En maar mopperen op de fietsers, die geen respect zouden tonen, wanneer deze beleefd aangeven dat ze op een fietspad lopen! Of dat ze denken dat de paden langs de schappen in een winkel alleen voor hen zijn en iedereen moet gewoon simpelweg opzij gaan. En dan heb ik het nog niet eens over de hangouderen.

Zo heb ik zelf een keer het volgende in de metro meegemaakt:
Ik zit in een lege metro, nou ja, bijna leeg. Dus genoeg plek, maar nee, een oude vrouw wil per se op mijn plek zitten. Zij begon met het zinnetje, “Heb je geen respect voor ouderen en dat je op moet staan voor ouderen.”
Ik wijs haar er netjes op dat er genoeg plek is om te gaan zitten. Dat zij desnoods ook naast mij mag zitten, in gedachte hoop ik van niet. Maar, nee zij wil per se op mijn plek zitten en blijft mij maar beschuldigen dat ik geen respect heb voor ouderen. Toen begon een oudere man zich ermee te bemoeien en zei dat ze niet moet zeuren en dat ik gelijk had om te blijven zitten als er zoveel andere lege plekken waren. Boos liep die oude mevrouw weg, waarschijnlijk op jacht naar een ander slachtoffer. Ik heb die man netjes en beleefd bedankt. Kijk, ik kan echt wel netjes en beleefd zijn.

Vaak hoor ik dat de jongeren geen respect voor ouderen hebben. Ik kan mij daar wel wat bij voorstellen, maar gooi niet alle jongeren op één hoop. Net als bij ouderen zitten er bij de jongeren ook rotte appels tussen.
Maar moeten wij wel altijd respect voor ouderen hebben en andersom niet? Oké, natuurlijk, jongeren moeten het verdienen, maar ouderen ook. Het is een wisselwerking

Ik zelf kan natuurlijk niet meer als een jonger iemand worden beschouwd, hoewel ik mijzelf graag nog zo zie. Maar ik behoor ook niet tot de ouderen want ik ben daar nog veel te jong voor. Wel ben ik opgevoed met respect voor iedereen ongeacht zijn achtergrond of cultuur. Maar dat respect kan verdwijnen wanneer ik vind dat de ander geen respect toont aan mij of anderen. Dus ongeacht je leeftijd of achtergrond, iedereen behoort respect te verdienen en te krijgen.

Maar waar ik absoluut geen respect voor heb, zijn de mensen die zinloos geweld gebruiken of geweld gebruiken tegen hulpverleners of mensen die dieren mishandelen! Daar kan en mag je als mens niet trots op zijn.

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.