Ik heb net een artikel gelezen dat een vriendin mij had gestuurd. Nederland is een voorbeeld van hoe thuiswerken kan. Nou, dat is zeker om iets om trots op te zijn. Voor de corona werkte al 14,1% thuis, als werknemer of zelfstandige. En dat is door corona alleen maar gestegen. Alleen Finland ligt voor op ons.

Diezelfde vriendin werkt voor het UWV en werkt sinds het moest thuis. Haar werkgever heeft ervoor gezorgd dat zij nog een computerscherm erbij kreeg. Mijn zus werkt ook nog thuis en volgens mij haar vriend ook. Maar mijn zus zou wel weer naar haar kantoor willen. Zij gaat ook heel enkele keren naar het kantoor om wat spullen te halen die zij nodig heeft en wat doen wat thuis niet gedaan kan worden.

In het artikel stond dat het belangrijk is dat je als werkgever je werknemer vertrouwt en dat de werknemer het werk zal doen. ING is zelfs nu met een proef bezig dat de werknemer zelf mag bepalen hoeveel vakantie ze willen opnemen, zolang hun werk maar gedaan wordt en af komt. Op die manier leg je de verantwoording neer bij de werknemer. Dan kan de werknemer zelf het werk indelen en als het even teveel wordt een dag of twee vrij nemen, zolang het werk maar gedaan en af is.

Maar daarnaast heeft Nederland ook een regeling om ervoor te zorgen dat de werkgever ervoor zorgt dat de werknemers het werk thuis goed kunnen doen zonder dat het hun gezondheid aantast. Dus een goede stoel, bureau enz… Wel kan ik mij voorstellen dat het voor de ouders lastiger was toen de kinderen nog thuis moesten blijven en thuisschool kregen. Nu de scholen weer open zijn is dat wat gemakkelijker. Verder heeft 98% van de huishoudens in Nederland ook een goed internet, waardoor het thuiswerken gemakkelijker maakt.

Het gaat er natuurlijk meer om het feit of je werkkwaliteit levert dan dat je zoveel uren op het kantoor aanwezig moet zijn. Ik las afgelopen week in een ander artikel over het feit dat de leerkrachten van de basisscholen liever voor de klas staan omdat ze dan voor hun gevoel de kinderen beter kunnen helpen. Daardoor weet je ook zeker dat alle kinderen het onderwijs krijgen die ze verdienen. Want niet alle ouders zijn in de gelegenheid of in staat om de kinderen te helpen met hun schoolwerk of hebben niet het geld ervoor om een tablet of laptop aan te schaffen. Dan merk je het verschil tussen diverse gezinnen heel goed.

Voor een groot deel van het werk kan door de mensen thuis gedaan worden. Ik denk dat in de toekomst de werkgevers de keuze meer aan de medewerkers overlaten, thuiswerken of op kantoor. Misschien afwisselend, een aantal dagen op kantoor en een aantal dagen thuis. Misschien werken sommige beter thuis of op kantoor. Door die keuze te geven nemen de werknemers zelf de verantwoording voor hun werk en als werkgever laat je vertrouwen zien naar je werknemers toe.

Ik ben benieuwd wat blijvend zal zijn als deze pandemie voorbij is en dat duurt nog wel even, vrees ik.

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.