Ik heb nu zo’n drie weken nieuwe hoortoestellen op proef. Het is nog wennen, moet ik zeggen. Ik heb nog geen spijt van de kleur die ik heb gekozen, alleen merk ik wel dat ze een ietsiepietsie lastiger te vinden zijn in het donker. Maar als dat alles is, dan overleef ik dat wel.

Ik begin er wel aan te wennen dat ik meer geluiden hoor. Ook met tv kijken hoor ik meer kleine geluiden. In de eerste week was het vreselijk wennen, heel vermoeiend. Heel eerlijk gezegd, ik werd er ook emotioneel van door de moeheid. Maar nu ben ik er aan gewend en voor mijn gevoel hoor ik elke keer weer wat nieuws. Dus absoluut goede hoortoestellen.

Wel heb ik nieuwe oorstukjes laten maken. Want die ik nu heb doen ontzettend veel pijn. Het zijn een soort rubberachtige oorstukjes. Voordeel daarvan is wel dat ze goed afsluiten en gemakkelijker met het oor meebewegen als je lacht en dergelijke. Maar ze doen gewoon veel pijn en ik heb al niet echt super ervaring met dat soort oorstukjes. Omdat ik niet tegen acryl kan, waar de harde oorstukjes van gemaakt worden, was er daarom toen geen alternatief. Nu blijkt dat er een coating om heen kan waardoor acryl niet in aanraking komt met mijn huid. Dus beschermt wordt door die coating, heb ik besloten om terug te gaan naar de harde versie. Daar heb ik eigenlijk nooit problemen mee gehad. En zat het niet lekker was dat gemakkelijker bij te werken dan die met het zachte materiaal.

Wel heb ik in de eerste twee weken nog last gehad van een soort bijgeluid. Een storing, gekraak. En ik kan er mijn vinger niet opleggen wanneer dat gebeurde. Wel moet ik zeggen dat ik daar de afgelopen dagen geen last meer van heb gehad. Dus ik ben er nog niet helemaal uit wat er nou precies gebeurd. Of is het dat de hoortoestellen zich aanpassen aan het geluid. Ook heb ik het gevoel dat de s-klank veel scherper naar voren komt. Ik heb de hoortoestellen op proef tot begin maart, daarna moet ik beslissen, wil ik ze of niet. Voor nu… ik ben er nog niet helemaal uit.

Ik denk dat het vooral komt omdat ik erg moet wennen aan bepaalde geluiden. Het is lastig uit te leggen, maar als je 5 jaar lang met de oude hoortoestellen tot de bepaalde grens heb kunnen horen en nu hoor je meer, dan is het wennen en uitzoeken, klopt dit of niet? Wat veroorzaakt dat of dit? Het voordeel is dat ik een ervaringsdeskundige ben, want ik draag mijn hele leven al hoortoestellen dus ik weet ook goed over wat en hoe.

Op het moment dat je deze column leest, draag ik hopelijk al mijn nieuwe oorstukjes. Aan de hand daarvan kan ik beter bepalen of de hoortoestellen wat zijn of niet. Want ook de oorstukjes spelen daarin een grote rol. Want het geluid werd in mijn rechteroor te veel vervormd door het nieuwe oorstukje. Net of er water in dat oorstukje zit. Wat niet het geval is, dat probleem had ik niet met mijn oude oorstukje. Dus het is nog even afwachten.

Wordt vervolgd.

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.