De verkiezing komt er aan… in maart is het weer zover. Nu barst de strijd lost. Het begon eigenlijk al rond Prinsjesdag maar hoe dichterbij de datum komt hoe agressiever het taalgebruik wordt. Waar gaan wij op stemmen? Waar ga ik op stemmen? Nog geen idee, ik ben zo’n zwevende kiezer.

Voor mijzelf wil ik eerst aantal punten op de rij zetten wat belangrijk voor mij is. En natuurlijk niet alles serieus nemen wat ze zeggen, want ze houden zich toch nooit aan hun woord. Zoals altijd zijn het vaak mooie praatjes en hooguit misschien 10% van hun mooie praatjes zijn tot stand gebracht. Dit keer wordt het nog moeilijker gemaakt door al die kleine versnipperde partijtjes. Ik ben het er mee eens om een kiesdrempel op te zetten, want dit loopt de spuitgaten uit. Zodra het je niet bevalt binnen je de partij dan maar even eigen partij opzetten. En terwijl er mensen gestemd hebben op de partij maar niet op die persoon als voorkeur (er zijn natuurlijk uitzonderingen). En dan toch in de kamer blijven terwijl je uit de partij ben gestapt vind ik ook niet echt kunnen. Maar ja, ik heb geen politiek gestudeerd dus misschien ligt het daar aan.

Zoals altijd wanneer ik ergens over schrijf, ga ik eerst even googlen… Dan zie ik een vraag voorbij komen, waarom stemmen wij op woensdag? Vanwege diverse geloofsovertuigingen kan er niet op vrijdag, zaterdag en zondag gestemd worden. En de maandag valt af omdat de voorbereidingen dan in het weekend vallen, dan kan natuurlijk ook weer niet. Dus blijft er de dinsdag, woensdag of donderdag over. Op woensdag wordt de basisschool het minst belast dus daarom stemmen wij op woensdag.

Terug naar het onderwerp, waar ga ik op stemmen? Ik negeer vaak de peilingen want ik ga liever op mijn eigen mening af en laat me niet beïnvloeden door de peilingen. Hoe vaak gebeurt het niet dat een aantal partijen flink stijgen om dan weer te zakken? Het ligt aan wat er om ons heen gebeurd waardoor zo’n partij stijgt of daalt. Standaard zijn er altijd wel een aantal partijen waar ik niet op wil stemmen omdat ze sowieso niet passen bij mijn visie. Het wordt weer een klus om door te lezen waar de partijen voor staan. Ik weet wel leukere dingen om te lezen. Maar eerst mijn visie opschrijven en kijken of ik een partij kan vinden die het meest bij mijn visie past, zal al blij zijn als het voor 30% bij mijn visie past. Meer dan 50% is het vaak toch teveel gevraagd en gaandeweg veranderen zij hun visie of voldoen maar 10% van hun belofte, aldus een sceptische ik.

Kortom, de komende twee maanden gaan wij weer volop politieke vermaak voorgeschoteld krijgen.

 

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.