De warme dagen komen eraan. Erg warme dagen, dat soort warmte is niet aan mij besteed. Gelukkig zijn de mensen verschillend en zijn er mensen die goed tegen zo’n warmte kunnen.

Zoals ik er al eerder over schreef, zodra de zomertijd ingaat, slaap ik slecht. En zodra het warmer wordt, worden de nachten nog veel slechter. Ik zou bijna alleen daarom wel weer antidepressiva willen slikken, want ik sliep daar wel goed op. Maar nee, ik ben blij en dankbaar dat ik nu nog steeds zonder kan. 

Maar goed, het is zoals het is. Wel ben ik blij dat deze week maar een aantal dagen heel erg warm wordt en later in de week weer de temperatuur gaat dalen. Dat het niet weken rond de 30 blijft, want dan kan het in mijn woning gerust wekenlang 40 graden worden. Schuine dakramen hebben zo zijn voor- en nadelen. Voordeel is dat er veel licht binnenkomt, dat is zeker in de donkere periode erg fijn. Maar in de zomer is het een groot nadeel. De zon schijnt zo de woonkamer in en ik kan er niet bij om iets voor die ramen op te hangen. Daardoor wordt het dus al snel 40 graden.

De afgelopen paar jaar heb ik wel eindelijk een systeem gevonden hoe ik het toch een beetje aangenaam kan maken. De zon komt op aan mijn slaapkamerkant. Dus daar gaan de ramen al gauw dicht in de ochtend en gordijnen dicht. Dat blijft tot een uur of 6 dicht. Dan gaan de gordijnen en de ramen open. De deur naar mijn overloop is dicht en blijft dicht. Sowieso blijft die dicht als het heel erg warm wordt. Want anders gaat alle warmte van de overloop mijn slaapkamer in. Dan heb ik niet de ‘koelte’ op mijn slaapkamer in de avond. 

Beneden is mijn balkondeur open tot een uur of 10, dan begint de temperatuur te stijgen. Dan gaat de deur dicht, bamboegordijnen aan de buitenkant van de ramen gaan naar beneden en de parasol op. En als het nodig is, zet ik de ventilator aan, maar ik probeer energiezuinig te zijn dus zet deze niet de hele dag aan, maar meer in de middag. Dus wanneer de zon door de dakramen naar binnen gaat schijnen. Ook leg ik dan een handdoek op de bank neer, want het zweet wil spontaan al lopen als ik één vinger beweeg. En ik vind het niet hygiënisch dat zweet mijn bank intrekt. 

Gelukkig dat deze periode maar tijdelijk is. En dat wij vier seizoenen hebben. Want in sommige landen, vooral bij de evenaar, kent men maar twee periodes, een natte en een droge periode. Dan denk ik, dan zijn die vier seizoenen wel mooi. Hoe elk seizoen toch iets eigens heeft en de mensen zo verschillende zijn waardoor voor ieder wel een seizoen is waar de mens thuis in voelt. 

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.