Kerst doet mij helemaal niks meer.
Is ooit wel anders geweest maar kennelijk komt het verstand met de jaren. Wat ik zie, is voor het merendeel alleen nog het hele circus er omheen. Slechts uiterlijk vertoon. Heeft niks, maar dan ook helemaal niks te maken met de kerstgedachte.

Laat ik voorop stellen dat er heus wel heel wat mensen zijn die Kerstmis vieren met en vanuit hun hart. Kerstmis zoals het ooit bedoeld is. Vrede op aarde. Oorlogen behoren voorgoed tot het verleden. Blijven hopen dat er ooit een einde komt aan alle honger in de wereld. Een utopie maar ook illusies kun je koesteren.
Denk eens aan de zwakkeren op deze wereld. In Nederland zijn bijna 1 miljoen mensen die onder de armoedegrens leven. Ook met kerst kunnen zij zich niks extra’s veroorloven. Geen cadeautjes, niets extra’s op hun bord. Misschien een extraatje van de voedselbank. Kennelijk voelt een op de vier Nederlanders zich eenzaam met kerst. Er is een groot verschil tussen alleen en eenzaam zijn.

Ons doorsnee leven bestaat alleen maar uit pure luxe. Je nodigt anderen uit om samen een paar leuke feestdagen te vieren. Als je daarvan houdt natuurlijk. Met elkaar praten en lachen, heerlijk eten; gewoon omdat je dat gezellig vindt. Vooral doen. Een ander viert kerst liever in z’n eentje of viert helemaal geen kerst. Helemaal niks mis mee. Laat ieder vooral doen wat ie zelf het leukste vindt. Geniet er op eigen manier van maar doe niet alsof het gezellig is en je meent er niks van. Uiterlijk vertoon voor de show; ik gruwel ervan.

Wat ik zelf werkelijk van Kerstmis vind? Eerlijk gezegd krijg ik anno 2018 de neiging om dat woord zonder hoofdletter te schrijven en te vervangen door het woord kermisshow. Meer is het vaak niet meer. Lijkt in alle opzichten op andere “feestdagen”. Paaseieren zijn het hele jaar door te koop; wat een feest met Pasen. Meteen na de zomermaanden komen al de reclames voor sinterklaas, sinds dit jaar black friday en, jawel, kerstmis. De kerstman is voor mij gewoon een sinterklaas die even een ander pak heeft aangetrokken. Nog wat rendieren erbij en de jaarlijkse show is alweer compleet.

De enige overeenkomst tussen al die feesten heet simpelweg commercie.
Commercie. Ik kijk naar de kerstmarkten. Mag volgens een stelletje malloten kennelijk niet eens meer kerstmarkt heten maar moet wintermarkt worden. Waar zijn we mee bezig? Honderdduizenden trekken er naar toe. Waarom? Ik hoef het niet te weten. Zelf hou ik hoe dan ook niet van al die drukte; kan ik niet tegen. Voor de rest een ideale trekpleister voor terroristische aanslagen. Ieder jaar maar weer hoop ik dat het anders zal gaan. Meer dan hoop is het waarschijnlijk niet. De vraag is niet zozeer of maar waar en wanneer. Laat ik mij dit jaar vergissen.

Cadeautjes worden cadeaus; alsmaar groter en duurder. Jouw voortuin moet er toch zeker mooier uitzien dan die van de buren. Binnenshuis de boel uitbundig versierd en dan gaat het hele spul na een paar weken weer de zolder op. Tjonge, de hele straat heeft kunnen zien dat jij toch maar effe een geweldige kerst hebt gevierd.
Ik kijk naar het aanbod van etenswaren. Het is gewoon hetzelfde spul dat je het hele jaar door kunt kopen alleen staat er nu het woord kerst bij. Kerstbrood, kerstkransjes, kerstpudding en meer van dat soort onzin. Een cellofaantje erom en dan kost het meteen wat meer. Ik kan mij niet voorstellen dat we daar met onze grote voeten intrappen maar we doen het wel. Laat maar. Zoals altijd kopen we weer veel te veel in. De ogen vele malen groter dan de maag. Kliko’s draaien overuren. Schandalig.

Vier je Kerstmis?
Geniet ervan!

 


Meer columns van Rob van Spanje?
Lees zijn bundels Vis op vrijdag, Ik hengel maar wat en Stukjes!

[bol_product_links block_id=”bol_56fec0b761913_selected-products” products=”9200000039366285″ name=”Vis op vrijdag” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
[bol_product_links block_id=”bol_5a3418acac9a0_selected-products” products=”9200000086862039″ name=”Ik hengel maar wat rob” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
[bol_product_links block_id=”bol_5c01051808607_selected-products” products=”9200000102657083″ name=”Stukjes ” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

written by

3 reacties op Kerstshow

 1. Lieve Rob, ook deze week kan ik mij vinden in jouw opgeschreven woorden.
  Woorden die mensen aan het denken kunnen zetten,zoals zo vaak.
  Herken je dit ook: het hele jaar worden ramen hermetisch afgesloten; niemand mag zien wat daar binnen gebeurt. En dan is het kerst; rolluiken gaan omhoog, gordijnen of lamellen open. Iedereen mag naar binnen kijken en zien wat ‘ men’ eet en drinkt en hoe gezellig ze het hebben … de schijn ophouden denk ik dan.

  Gevoel, geluk, meeleven en (kerst)gedachten zitten van binnen en hebben niks te maken uiterlijk vertoon.

  Wens je liefdevolle en warme dagen. Vul ze naar eigen behoefte in en bepaal zelf met wie.

  Liefs Mieke

 2. Ha Rob, het klinkt nogal somber allemaal. Kan je er niet een optimistische draai aan geven? Hoe het volgens jou wel moet, of voortaan moet, of ook kan? In elk geval plezierige dagen gewenst, hoe je ze ook noemt, en hoe je ze ook doorbrengt.

 3. Hey Rob ik schrik me rot: laatste column. Je bedoelt voor dit jaar? Ik hoop dat je nog heel lang blijft schrijven met jouw humor en visie op het leven. Ga zo door. Fijne dagen en doe vooral waar je zelf zin in hebt. Dat heb je verdiend!!!!
  Liefs, Linda

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.