Hij is er weer. Sinterklaas.
Het nieuws over Sinterklaas werd dit jaar overschaduwd door de Zwarte Pietendiscussies van de afgelopen maanden. Een oeverloos touwtrekken tussen volwassenen over wat een beetje spannend en vooral vrolijk feest voor kinderen behoort te zijn.
Laten we dat alsjeblieft vooral zo houden.

Toch nog even over die ridicule gekte over een zwarte huidskleur. Alleen al het feit dat de huidskleur onderwerp van discussie is, lijkt mij racistisch, pure discriminatie. Je hoort mij toch ook niet zeggen, dat al die zwartjes als moderne ZZP-ers “onze” banen inpikken? Het gaat echt helemaal nergens over en dan te bedenken dat er kennelijk zelfs doodsbedreigingen zijn geuit aan mensen die de aloude traditie in stand willen houden. Jawel, dit is ons uiterlijk beschaafde Nederland anno 2013. Welk zinnig mens heeft het ooit in zijn hoofd gehaald om zelfs maar een vluchtige associatie met slavernij in z’n hoofd te halen? Onder welke steen heeft zo iemand decennialang gelegen? In onze multiculturele samenleving vindt zelfs de Verenigde Naties het nodig om dat punt op de agenda te zetten. Ik kan mij andere thema’s voorstellen.

Leuke bijkomstigheid van al dat geouwehoer zal ongetwijfeld zijn dat Pieten met ingang van komende jaren qua huidskleur alle tinten van de regenboog zullen vertonen. Ik zie het helemaal voor me: heerlijk felle kleuren blauw, groen, geel, rood, paars en noem maar op. Echt zo’n hele zak vol kleurige, fleurige, lachende en springende kauwgomballen. Misschien zit er zelfs wel een zwartje bij, maar dan wel een originele. Een extra toetje op een toch al vrolijk kinderfeest.

Logisch dat opvattingen in de loop der jaren veranderen, ook als het om onschadelijke en onschuldige tradities gaat. Ik denk dat ook de outfit van Sinterklaas zelf er ooit aan zal moeten geloven. Hij drijft immers al jaren echt de spot met al onze geestelijke hoogwaardigheidsbekleders zoals bisschoppen en kardinalen. En dan de paus natuurlijk niet te vergeten. Als collega-schijnheilige maakt hij hen echt ieder jaar weer ronduit belachelijk.
Onlangs heb ik horen fluisteren, dat kardinalen en bisschoppen onder leiding van de paus felle pro-testen gaan organiseren tegen het feit dat Sinterklaas een mijter draagt. Zij voelen zich zwaar in hun kruis getast. Nou ja, weten ze ook zelf eens hoe dat voelt.

Het zal mij niet verbazen als vandaag of morgen weer een of andere malloot daadwerkelijk die mijter of alleen al het kruis erop ter discussie gaat stellen. Spotten met de geestelijkheid doen wij hier immers niet.
Dat kruis op de mijter zal als eerste moeten verdwijnen, daarna volgt de mijter zelf. Vervolgens is het nog maar een kleine stap om aan allerlei alternatieve Klazen te gaan denken. De mijter gaan we vervangen door een alpinopetje of zo. Best wel hip met zo’n driedagenbaardje, zeker in combinatie met een wat vale, rafelige spijkerbroek. Met een piercing of een paar tattoos is helemaal niets mis. Bovendien zou ik niet weten waarom het geen illegale homo zou mogen zijn. Hij is er toch maar tijdelijk en wordt dan weer het land uitgezet. Jawel, per boot. Waarom is het eigenlijk een hij?

Nog niet zo lang geleden heb ik een persoonlijke brief van Sinterklaas ontvangen. Daarin schrijft hij dat wij -blijft onder ons, zo zegt hij- familie zijn van elkaar, getuige ook mijn achternaam. Een waterdicht bewijs. Ik blijk zijn kleinzoon te zijn. Buitenechtelijk, dat wel, maar dat mag de pret niet drukken.

Vanaf nu is hij voor mij dus gewoon opa Klaas.

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.