GENIET VAN DE MOESTUINEN VAN ONZE CHEFS.

Veertien topchefs en jonge starters uit België en Nederland stellen hun moestuinen voor.

Met overheerlijke recepten met groenten, kruiden of bloemen uit de tuin van de chefs.

Met praktische tips van de chefs om zelf inspiratie op te doen voor je eigen moestuin.

Heel wat culinaire chefs, zoals Kris De Roy van Hofke Van Bazel, Edwin Soumang van One en Lieven Lootens van ’t Aardse Paradijs, halen de groenten die ze verwerken in hun gerechten, uit hun eigen moestuin. Terwijl de ene chef zich voornamelijk richt op groenten, experimenteert een ander met eetbare bloemen of kruiden. 
Elke chef doet in dit boek zijn tuinverhaal, geeft tips om zelf de mooiste en lekkerste moestuin aan te leggen en verwerkt zij groenten, bloemen of kruiden in enkele smakelijke gerechten. 

Een echte chef heeft niet alleen passie voor koken, maar ook een passie voor zijn ingrediënten. Zelf dicht bij je restaurant je eigen moestuin van een paar duizend vierkante meter tot één hectare bezitten, is dan ook de droom die niet iedereen kan verwezenlijken. Deze bijzondere mensen hebben het voor elkaar gekregen, en hoe!
Fotografe Veronique De Walsche bezocht voor haar boek veertien bekende restaurants, een aantal kwekerijen en zelfs een bijzondere moestuin van een ziekenhuis.

De indeling per hoofdstuk is overzichtelijk; het begint met een foto en van de chef en diens partner, gevolgd door een introductie van de chefs en hun carrièrepad, informatie over hun moestuin, het adres en bijzonderheden. Gevolgd door hun top vijf moestuingroeiers. Je leest hoe hun moestuintjes soms klein begonnen en groter groeiden, of in sommige gevallen al gelijk een belachelijk grote lap grond in hun bezit konden krijgen. Echter ook welke obstakels ze hebben moeten overwinnen in hun moestuinen en een aantal tips voor de lezer. Dit alles gesierd met de meest prachtige kleurrijke foto’s van hun moestuinen en unieke restaurants. Als je eenmaal door dit boek hebt gebladerd zijn er aardig wat restaurants die je in de toekomst wil gaan bezoeken. Zo is de indrukwekkende moestuin midden in de stad met sprookjesachtige avondverlichting van restaurant Jan Van den Bon in België echt een must see.

De chefs besteden tientallen uren per week aan hun zorgvuldig geselecteerde groenten, vruchten en kruiden. Enkelen hebben zelfs een eigen kruising van een groenten weten te maken en deze een naam mogen geven. Sommigen zijn ook nog sommelier en maken hun eigen drank.
Deze restaurants serveren gerechten op een hoog niveau, allemaal dankzij de bijzondere ingrediënten die zijn ontstaan door de vele uren per week die zij met hun handen in de aarde hebben doorgebracht. Gerechten die vervolgens mensen ontroeren, al hun zintuigen weten te prikkelen en een glimlach op hun gezicht weet te toveren. Poëtischer kan het niet worden.

Na al dat leeswerk raak je erg benieuwd naar de keuken van de chefs, wees niet getreurd; elk hoofdstuk bevat een (bij uitzondering twee) prachtig artistiek gerecht dat grotendeels of volledig uit de moestuin komt.
De twee meest indrukwekkende gerechten zijn ‘Lekkernijen uit ONE’s moestuin’ en ‘Kruidenvariatie met kleuren wortels, Maaslandse snoekbaars en ceviche-dressing’ van De Poorterij. Toevoeging bij dit laatste gerecht; met een korte ingrediëntenlijst, een belachelijk eenvoudige bereidingswijze en een explosie van smaak, haal je met dit gerecht chefkok Rudi Peters’ moestuin en passie in huis, alsof je in een luxe restaurant eet!

Duurzaamheid, koken op het ritme van de natuur, leven en leren volgens de seizoenen en de sterke band die men met de natuur kan hebben staan toch echt wel centraal in Chefs en hun moestuin. Het is een indrukwekkend dik en zwaar naslagwerk met een stevige hardcover en vooral heel veel foto’s van de natuur en heerlijke gerechten.

De tips die ze hebben toegevoegd zijn zeer waardevol voor elke tuinier en moestuin liefhebber.

Chefs en hun moestuin sluit af met een mooie fotoreportage van ‘The making of’ en een lief dankwoord van Veronique. Zeker een waardevolle toevoeging, gezien ze de restaurants, chefs en hun geliefde moestuinen prachtig in dit boek heeft weergegeven.

Uitgeverij: Lannoo
ISBN: 9789401464826
Pagina’s: 191
Prijs: €29,99

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.